(0)
0,00 €

Gids Skateboard Assen

Deze kleine gids is alleen bedoeld om informatie te verschaffen  aan beginnende skaters en personen die nog wat twijfels hebben tijdens het kiezen van skateboard assen voor de eerste keer.Nogmaals, het ideale is om om verscheidene assen te proberen en daarna beslissen welke de meest comfortabele zijn om te skaten, want tenslotte is de keuze van het materiaal  van de skateboard iets persoonlijks waarbij vele factoren een rol spelen zoals: merk, budget, eerdere ervaringen, niveau van de skater, stijl dat hij beoefent, etc.

Voor de beginners die nog geen enkele referentie hebben kan deze tekst handig zijn om een eerste keuze te maken.


Onderdelen van de As

De assen van de een skateboard zijn de metallische onderdelen die de wielen verbinden met de board. Hoewel dit de belangrijkste functie is, worden ze ook gebruikt om vele trucs uit te voeren zoals grinden over obstakels.

De as bestaat uit de volgende onderdelen: 

 

Basis (Basisplaat): Zoals de naam al doet vermoeden, dit is de basis van de as. Dit is het onderdeel dat verbonden wordt met de board en wordt en wordt aaneengehouden door vier schroeven die eraan vastgeboord worden.

HangerDis is het grootste en meest zichtbare onderdeel van de as. Dit is het gedeelte waar de as in aanraking komt met de obstakels tijdens het grinden.

KingpinDe kingpin is de grote centrale bout die ervoor zorgt dat verschillende onderdelen van de as aanéén blijven.

Axle: Dit is de metalen cilinder die in de hanger vastzit en waar de wielen worden geplaatst.

Bushings: Dit zijn rubberachtige ringen die meer weerstand bieden tijdens het uitvoeren van een twist tijdens het skaten.

De bushings komen in verschillende hardheden,  zodat elke skater zijn favoriete weerstandspunt kan vinden tijdens het draaien.

Harde bushings worden gebruikt om tricks uit te voeren op straat of op een ramp waar er niet snel grote wentelingen worden gemaakt omdat deze een grotere stabiliteit bieden, terwijl de zachtere gebruikt worden wanneer er een grote vrijheid en snelheid bij het draaien gewenst en vereist is.

De bushings bestaan uit twee rubberen ringen per as. 

Pivot Cup: De pivot cup is een klein onderdeel van de as maar die een belangrijke functie vervult, en dient dus ten alle tijde in goede staat te verkeren.

Het is een soort rubberen kegel, die geplaats wordt in het gaatje in de basis van de as waar de hanger zich bevindt.

Wanneer dit onderdeel versleten geraakt wordt de as onstabiel. 

Stijgers: De stijgers zijn optionele onderdelen die normaal gezien niet inbegrepen komen met de assen.

Het zijn kunststoffen of rubberen onderdelen die gelijkaardige afmetingen hebben als de basis van de as, en worden ingevoegd tussen de basis en de board.

Hun functie is de hoogte van de as te verhogen, of om schokken en trillingen te dempen.

Er bestaan sommigen die de hoogte van de as verhogen (risers), waardoor het mogelijk wordt om wielen te gebruiken met en grote diameter en het "Wheel bite" fenomeen te vermijden (wanneer het wiel de board aanraakt tijdens een scherpe bocht), en anderen die gewoon schokken en trillingen dempen (schokpads). Deze laatsten zijn zeer klein in omvang en zijn meestal uit rubber vervaardigd, waardoor de hoogte van de as praktisch niet verhoogd wordt.

Zoals wij eerder hebben gezegd, dit is louter een optioneel onderdeel en vele skaters gebruiken geen stijgers op hun assen. 


Punten waarbij rekening moet worden gehouden tijdens het kiezen van de assen:


Materiaal

Het materiaal waarvan de as wordt vervaardigd beïnvloedt vooral het gewicht en hardheid ervan.

Om technische tricks uit te voeren is het altijd makkelijker om een lichtere as te bewegen. Indien het enkel de bedoeling is om voort te bewegen op onze skateboard, dan heeft het gewicht praktisch geen invloed.

De meeste standaard assen gebruiken aluminiumlegeringen voor de basis en de hanger, en staalt voor de axle.

Bij duurdere assen worden er verschillende materialen gebruikt zoals magnesium of titanium, die ervoor zorgen dat het gewicht van de as aanzienlijk verlaagt wordt en de sterkte behouden wordt in de mate van het mogelijke.


Hoogte

Met de hoogte van as wordt er de ruimte bedoeld tussen de basis en de hanger.  Deze hoogte zorgt ervoor dat de board zich dichter of verder van de grond bevindt en bepaalt welke wielgrootte gebruik kan worden zonder dat deze de board aanraken tijdens scherpe bochten.

De merken maken een onderscheid voor assen tussen Laag (Low), Medium (Mid) en Hoog (Hoog).

Lage Assen (Low)

Lage assen worden bij voorkeur gebruikt om te skaten op straat en om technische trucks uit te voeren (flips, etc ...). Deze assen zorgen ervoor dat het zwaartepunt van de skateboard zich lager bevindt en dat het makkelijker is om het te bewegen tijdens het uitvoeren van tricks.

Bij deze assen worden er wielen gebruikt van medium of kleine grootte.

Medium assen (Mid)

Dit zijn assen die een beetje overal kunnen worden gebruikt. Ze zijn goed om te gebruiken in verschillende scenario's ... op straat, in een skatepark, of gewoon om voort te bewegen.

Bij deze kunnen wielen van medium grootte gebruik worden.

Hoge Assen (High)

Ideaal om grote wielen te gebruiken (vanaf 57 mm.). Worden veel gebruikt door cruisers, om zich te verplaatsen in de stad, of om deze op een ramp te gebruiken met grote wielen.

 

Breedte

De breedte van de as  is heel belangrijk en wordt bepaald door de grootte van de board die gebruikt wordt ... omdat we niet willen dat de wielen naar buiten uitsteken of dat ze te veel naar het midden zitten.

Daarom dient men altijd een maat te gebruiken voor de assen in overeenkomst met de breedte van de board.

Heel vaak kan de breedte van de assen tot verwarring leiden, want sommige merken geven een maat aan hun assen door de hanger te meten, terwijl andere de hele as meten.

En om het nog ingewikkelder te maken, sommigen gebruiken inches en andere millimeters.

Hieronder vindt u een tabel die de verschillende gebruikte maten samenvat en de maat van de board die in elke situatie aangeraden wordt.

Het is een referentie-tafel, en er kunnen wat variaties zijn naargelang de persoonlijke voorkeuren.

U vindt hierop ook de verschillende merken die de maat in kwestie gebruiken.  Zoals u kunt zien in de tabel, zijn er er vier vormen om de assen te noemen.

De meest gebruikte vorm is het meten van de hanger in inches, bijgevolg kunt u in onze rubriek assen de assen filteren op 5,0, 5,25, enz.

Independent noemt ze door het meten van de hanger in mm (hoewel niet helemaal correct) en 129 staat gelijk aan 5,0 en 139 staat gelijk aan 5,25, min of meer.

Thunder noemt ze aan de hand van een eigen maat, waarin 145 gelijk staat aan 5.0,  en 147 aan  5,25 en 149 aan  


Algemeen advies.

Wanneer u uw eerste assen aan het kiezen bent, dan is het belangrijk om rekening te houden met de breedte ervan, dat zij overeenstemmen met de grootte van uw board.

Vervolgens de hoogte, naargelang het gebruik en de grootte van de wielen.

Wij raden aan , indien u een beginner bent,generische assen die goedkoop zijn, gezien u in het begin de lichtheid toch niet zal opmerken van de materialen die ervoor zorgen dat prijs omhoog gaat.

De merken waarbij wij samenwerken bij Fillow zijn merken die gespecialiseerd zijn in skateboards. Bijgevolg bieden zij allemaal een uitstekende kwaliteit en prestaties. 

En tenslotte, indien u nog wat twijfels heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.