(0)
0,00 €

Gids - Skateboard Technologie

In deze gids, zullen we proberen de verschillende technologieën uit te leggen die gebruikt worden door de verschillende merken tijdens de productie van Skateboards. 

platen Canadese Esdoorn

Dit is de standaardconstructie en de meest gebruikte door alle fabrikanten. Het bestaat uit 7 plaen Canadese esdoorn aan elkaar vastgelijmd om de dikte van de board te vormen.

Na velen jaren werd er tot de conclusie gekomen dat 7 platen de perfecte hoeveelheid is, gezien dat een hoger aantal platen, hoewel het een verhoogde duurzaamheid zorgt , zwaarder en minder flexibel zijn, terwijl minder platen als gevolg hebben dat de boards veel zwakker zijn.

Het gebruik van de Canadese esdoorn is de standaard geworden, omdat het een zeer sterk en duurzame houtsoort is at in grote hoeveelheden beschikbaar is en zeer lage productiekosten heeft.

Merken die het gebruiken: Alle merken hebben boards die op deze manier vervaardigd worden.  

P2 (Pro 2)

Na jaren van onderzoek, is de P2-technologie uitgegroeid tot een van de meest efficiënte voor het maken van boards.

Hier wordt een van de zeven platen Canadese esdoorn vervangen door een ovaalvormige plaat uit Kevlarvezels, die de andere 6 lagen meer ondersteuning geeft.

Deze laag zorgt ervoor dat de druk die uitgeoefend wordt op de board  beter verdeeld wordt,  resulterend in grotere duurzaamheid en sterkte.

Boards die gebruik maken van de P2-technologie zijn dunner, wegen minder, en de vezellaag zorgt voor een "springveer effect"die voor een veel betere pop zorgt.

Merken die het gebruiken: Mystery, Toy Machine, Habitat, Plan B, Creature, Skate Mental, Santa Cruz, Flip, Zero. 

Impact

De  Impact technologie combineert esdoornplaten met platen en schijven uit koolstofvezels.

Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen drie niveau's:

Impact SupportDe board  wordt gebouwd uit 8 esdoornplaten waaraan 2 schijven koolstofvezels worden toegevoegd in de zone waar de assen worden gemonteerd,  het gebied waar het grootste aantal druk op terechtkomt.

Dit zorgt ervoor dat de boards steviger zijn en langer meegaan.

Impact PlusBij dit niveau is de vervaardiging hetzelfde als bij Impact Support, maar er wordt een extra laag koolstofvezel toegevoegd aan het bovenste ovaalvormige gesneden gedeelte.

Voegt extra weerstand en duurzaamheid toe, en zorgt tegelijk voor een extra pop.

Impact DoubleBij dit niveau worden er 7 esdoornplaten gebruikt en 2 schijven koolstofvezels in het gebied rond de assen. Daarnaast wordt de achtste laag esdoorn vervangen door een laag volledig uit koolstofvezel.

Dit resulteert allemaal in een van de stevigste en duurzaamste boards op de markt, tegelijkertijd met een van de beste pops.

Merken die het gebruiken: Almost, Enjoi, Cliché 

Resin

De Resin technologie is dezelfde als bij de 7 esdoornlagen, maar maakt gebruik van epoxy hars in plaats van gewone lijm omdat het veel stekrer en in kleinere hoeveelheden nodig is om de platen te lijmen. Er besttan 2 categorieën: Resin-7 y Resin-8

Resin-7: Er worden 7 platen Canadese esdoorn vastgelijmd met Epoxylijm. Gezien dat er minder lijm vereist is wegen de boards minder dan de traditionele boards met 7 platen.

Resin-8: In plaats van 7 platen Canadese esdoorn worden en 8 gebruikt. Gezien er dankzij Epoxy minder lijm vereist is wegen de boards met 8 platen minder dan de traditionele boards met 7 platen. Maar voor hetzelfde gewicht wordt er  door het gebruik van de extra plaat een stevigere board verkregen.

Merken die het gebruiken: Almost, Enjoi, Cliché 

Über Light

Dit zijn zonder enige twijfel de meest technologisch geavanceerde en duurste boards op de markt.

Voor de vervaardiging ervan wordt er een soort plaat uit koolstofvezels gebruikt binnen de board. De binnenste plaat is heel licht en bijna net zo hard als metaal. Deze plaat fungeert als de ruggengraat en zorgt ervoor dat het momenteel de stevigste board is die er bestaat.

Door het gewicht van de plaat te verminderen en sterkte toe te voegen,  met name aan de zijkanten, reageren ze veel sneller dan conventionele boards, waardoor de flips meer sneller en nauwkeuriger zijn. 

Merken die het gebruiken: Almost 

Push

Maakt gebruik van dezelfde technologie als Featherlight Helium, maar voegt een ovaalvormige laag koolstofvezels toe die vastgelijmd wordt met epoxylijm. Het resultaat is een lichtere en stevigere board.

Merken die het gebruiken: Element 

Featherlight Helium

Tussen de houten platen beschikt de board over 5 gepatenteerde luchtkamers die het gewicht van de board aanzienlijk verminderen, en dit zonder aan stevigheid te verliezen.

Merken die het gebruiken: Element 

Fiberlight 

Maakt gebruik van zeer dunne houten platen en er wordt eentje in glasvezel toegevoegd. Zo worden waarschijnlijk de dunste boards op de markt verkregen.

De glasvezelplaat zorgt ervoor dat de druk op de board wordt verdeeld en zich niet concentreert op de gebruikelijke breekpunten. Tegelijkertijd wordt er een vooraf bepaalde spanning aan toegevoegd zodat de board een grotere pop heeft. 

Merken die het gebruiken: Element 

Featherlight 

Standaard constructie met 7 houten platen, maar met veel dunnere platen, wat resulteert in een lichtere board. 

Merken die het gebruiken: Element 

Flatlight 

Standaard constructie met 7 houten platen, maar met een zachte concaaf en hoeken en weinig uitgesproken hoeken op de neus en staart. Er wordt een meer vlak gedeelte toegevoegd achter de assen, waardoor olies en collies sneller kunnen worden uitgevoerd. 

Merken die het gebruiken: Element 

Thriftwood 

Dit is hoe Element haar standaardconstructie noemt met 7 houten platen, waaraan zij proberen zoveel mogelijk sterkte en dikte te geven door gebruik te maken van dikkere platen. 

Merken die het gebruiken: Element 

Twig

Dit zijn boards die bedoeld zijn voor de jongere rijders. Op basis van featherlight technologie, dit zijn de meest lichtste en dunste boards dat het merk aanbiedt. 

Merken die het gebruiken: Element 

Armor Light 

Zoals de naam al aangeeft - Armor Light is een constructie die streeft naar een uiterst robuust, maar tegelijk lichte board. Hierbij wordt er een koolstofplaat toegevoegd in het midden van de board, wat zorgt voor grote stevigheid, en dit praktisch zonder extra gewicht toe te voegen. 

Merken die het gebruiken: Darkstar 

Ligament 

Deze technologie probeert de gewrichten na te bootsen die de spieren van ons lichaam verbinden. De boards die gebruik maken van de "ligament" technologie beschikken over een brede streek polymeer in het midden van de board die zeer stevig en flexibel is en ervoor zorgt dat, zelf indien de board in twee breekt, de stukken aan elkaar blijven kleven zodat u uw trick nog kan beëindigen. De boards wegen evenveel als de conventionele boards met 7 platen, maar hebben veel meer pop en behouden hun stijfheid voor een veel langere tijd. 

Merken die het gebruiken: Powell Peralta 

Prospec 

Deze techniek maakt gebruik van platen van verschillende dikte om de board te maken. Er worden dikke platen gebruik in de kern van de board en dunnere platen aan de randen, wat resulteert in een verhoogde stabiliteit en betere pop voor een soort springveer effect. 

Merken die het gebruiken: Plan B 

Powerplay 

Dit is de naam die gebruikt wordt door Santa Cruz om te verwijzen naar hun constructie met zijn 7 houten platen. 

Merken die het gebruiken: Santa Cruz 

Fiberprime

Om extra stevigheid en een langere levensduur te verkrijgen, wordt er een bovenste vezelplaat toegevoegd aan de zes platen uit esdoornhout om de board te vervaardigen.

Merken die het gebruiken: Toy Machine

VX technology

Santa Cruz VX Decks are made of 5-plys of hard rock North American Maple that gets reinforced by two layers of patented Santa Cruz Quad X Technology material.  This construction makes the Santa Cruz VX decks both thinner and stronger than other board on the market. The Quad X Technology material also makes these boards keep their pop longer than any skateboard ever made.

Brands that use this technology: Santa Cruz